A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Герої нашої пам’яті

Дата: 15.02.2019 15:13
Кількість переглядів: 1157

30 років тому, 15 лютого 1989 року, останній радянський солдат залишив афганську землю.  Афганістан… Асоціюється це слово не як географічна назва мусульманської держави, а як синонім болю, біди та нещастя. Майже 10 років українські військові були змушені брати участь у чужій війні. Серед воїнів, які пройшли вогняне горнило Афганістану, більше ніж 160 тисяч наших земляків. Майже кожен четвертий серед загиблих – українець, і це понад 3300 осіб. Близько 8 тисяч наших  співвітчизників повернулися додому з важкими пораненнями або інвалідами. У війни холодні очі… У війни свій рахунок, своя безжальна арифметика…

  Хотілося  згадати імена воїнів – інтернаціоналістів, уродженців Іваницького старостинського округу, які проходили строкову службу на території Афганістану. Це – Сергій Сапсаєнко,  уродженець с. Зелене, за сміливість та героїзм нагороджений орденом Червоної Зірки, медалями «За бойові заслуги» та «За відвагу». Це Іван Арістархов, уродженець с. Клин. За мужність, проявлену в боях,  нагороджений медалями «За відвагу» та «За бойові заслуги».Петро Лихачов, уродженець с. Зелене, за мужність, проявлену в боях, нагороджений медаллю «За   бойові заслуги».  Олексій Гога  - воїн – інтернаціоналіст з с. Іваниця.

 Падали хлопці на чужій землі, а  на їхніх долонях лінії життя  такі довгі…Разом з ними пішло в небуття чиєсь щастя, загинули їхні ненароджені діти…В числі тих, хто не повернувся з афганської війни, є наш земляк –  Олексій Гашенко. Як і всі звичайні хлопці ріс Олексій трохи бешкетником, товаришував з однолітками,  з дитинства полюбляв рибалити, ганяв м’яча.  Самотужки освоїв їзду на мотоциклі, займався фотографуванням. Як згадують товариші Олексія, його однокласники,  він, маючи міцну статуру та відмінні фізичні дані, недолюблював забіяк , і досить йому було втрутитись, як сварка припинялась. Успішно і з зразковою поведінкою закінчив Іваницьку школу, 9-10 клас Недригайлівської школи.  Олексій займався різними видами спорту, в тому числі, і парашутним, що й відіграло значну роль при направленні військоматом хлопця до Афганістану. На дійсну військову службу Олексія  Гашенка призвано 24 квітня 1985 року. В армії був радіомінером  взводу спеціального мінування інженерно – технічної роти.  Був дисциплінованим, витривалим, мужнім воїном, люблячим сином, що шкодував  родину і не сповіщав місце свого перебування.  Виконуючи бойове завдання, вірний військовій присязі, проявивши мужність і стійкість, Олексій  Миколайович Гашенко загинув 15 березня 1986 року. До такої омріяної Батьківщини повернувся «чорним тюльпаном» в цинковій труні.  Посмертно Олексій Гашенко нагороджений орденом Червоної Зірки. На його честь в с. Зелене названо одну з кращих ділянок «Поле Олексія Гашенка» та встановлено памятний знак.  В с. Іваниця одна з  вулиць села  має назву Олексія  Гашенка. Щороку на його честь проводяться  спортивні змагання.

15 лютого цього року біля памятного знака працівники  Іваницького старостату та закладів культури, жителі с. Зелене провели мітинг  та поклали до   корзину квітів. У  закладах культури пройшли години пам’яті «Герої нашої пам’яті» .

Сьогодні ми шануємо пам’ять тих, хто поліг в афганських ущелинах, та кланяємось тим хто прийшов з війни живим, хоча з пораненою душею. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь